Na mjestu današnjeg doma za starije i nemoćne Kuća sv. Franje izgrađeno je 1968. godine sjemenište u sklopu franjevačke Provincije. Kao dio sjemeništa djelovala je sjemenišna gimnazija, no ona je zbog manjka učenika zatvorena 1973. godine. Sjemeništarci su i dalje, do 1980., ostali u Odri pohađajući gimnaziju na Šalati.

Prostor sjemeništa nakon 1980. je korišten za smještaj bogoslova koji su studirali u Zagrebu, a kasnije kuća ugošćuje djecu, mlade, članove crkvenog pokreta, hodočasnike i druge. Često su se u kući održavali susreti, tečajevi i seminari za redovnike i redovnice, odgajatelje, vjeroučitelje i druge skupine.

Tijekom Domovinskog rata zgrada samostana je bila utočište prognanicima i izbjeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Potkraj 1991. samostan je ozbiljno oštećen od eksplozije rakete u neposrednoj blizini.

Nakon rata počelo se razmišljati o tome kako iskoristiti lokaciju i postojeći samostan. Odlukom kapitula, 2001. Provincija je odlučila realizirati projekt izgradnje doma za starije i nemoćne, u kome su na području socijalne skrbi međusobno surađivale institucije Države i Crkve.
Gradnja doma je započela 2002., a dom je u potpunosti dovršen 2003. godine.